falling word

madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi madah wacana umi

myname

D20102043933 - ELB23 - PPG/PJJ 2011-2015 - PENSYARAH : EN. MODI BIN LAKULU

Tuesday, 27 December 2011

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN PSK

Hi kawan-kawan. Disini Umi ingin berkongsi contoh penulisan RPH matapelajaran PSK Tahun 4. Umi berharap ianya dapat dijadikan panduan kepada kawan-kawan yang mengajar PSK nanti kerana Umi tahu kadang-kala kita merasakan bagaimana cara yang baik untuk kita mengajar PSK agar lebih menarik. Sebenarnya banyak aktiviti pembelajaran aktif dan koperatif dapat dilaksanakan dalam RPH PSK. Sebagai contoh:

Tahun : 4 Inovatif

Masa : 1 jam

Tema : 5. Malaysia Negaraku

Tajuk : 5B - Berbangga dengan Identiti Negara - jalur Gemilang

Hasil Pembelajaran : Diakhir pelajaran, murid dapat:
1- mengenalpasti identiti negara
2- menjalankan tanggungjawab sebagai warganegara
3- berbangga dengan identiti negara

Aktiviti : 1- Guru meminta murid mencantum puzzle - Jalur Gemilang dan
bersoaljawab dengan murid. Guru mengaitkan jawapan murid
dengan tajuk pelajaran.

2- Guru memasang lagu "Jalur Gemilang" dan meminta murid
mendengar dengan telili. Guru menerangkan maksud dan
lambang yang terdapat pada Jalur Gemilang dan mencungkil
pengetahuan sedia ada serta menjana idea melalui jawapan
murid

3- Aktiviti murid - Permainan Roda Pusing.Guru menyediakan
lambang dan warna pada mounting board yang dipotong bulat.
Guru meminta murid memutar serta menjawab berdasarkan
gambar tersebut berhenti.

4- Penilaian - Guru memberi lembaran kerja. Guru memerhati
dan membantu murid yang lemah menjawab soalan. Guru meminta
murid bertukar lembaran kerja dengan kawan. Guru bersoal
jawab dengan murid jawapan yang betul dan salah.

Penutup : Guru memasang lagu Jalur Gemilang dan meminta murid menyanyi
bersama-sama. Guru merumuskan isi pelajaran serta meminta
murid mengulangkajinya di rumah.

Impak : 30 orang murid menguasai pelajaran dan 5 orang lagi di beri
pemulihan semasa aktiviti murid dijalankan.

Thursday, 22 December 2011

Jum uji minda bersama Umi

mari uji pengetahuan kita dalam PSK.

Jawab Soalan Di Bawah Ini Berdasarkam Gambar Yang Diberikan

Friday, 16 December 2011

JUM BERSOAL JAWAB DENGAN UMI

Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul.

1 . Kebersihan diri dapat di kekalkan dengan _________ pada setiap hari.
A- makan B- bersenam C- mandi D- menari

2. Jika tubuh kita __________, kita mungkin mendapat penyakit sepereti penyakit kulit.

A- berbau B- kotor C-sihat D- busuk

3. Kita perlu ___________ setiap kali selepas makan.

A- berkumur B- gosok gigi C- cungkil gigi D- mengunyah
gula2

4- Lemak yang berlebihan dapat dibakar dengan melakukan ______________

A- tarian B-memanaskan badan C- larian D- Senaman

5, Otak yang ___________ datangnya daripada badan yang sihat

A- cergas B- cerdas C- kreatif D- kritis

Wednesday, 14 December 2011

Tahukah anda?

- Yang di-Pertuan Agong menjadi Ketua Negara Malaysia manakala Perdana Menteri menjadi Ketua Kerajaan Persekutuan.

- Ketua negeri terdiri daripada Sultan, Raja, Yang di-Pertuan Besar atau Yang di-Pertua Negeri

- Ketua Pentadbir di peringkat negeri ialah Menteri Besar atau Ketua Negeri.

PSK TAHUN 4- TEMA 5 - MALAYSIA NEGARAKU

KENALI MALAYSIA BERSAMA UMI

Terdapat 13 buah negeri dan tiga buah Wilayah Persekutuan dalam Malaysia.

Wilayah Persekutuan terdiri daripada Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan terletak di Putrajaya.

Ibu negeri menjadi pusat pentadbiran dan pemerintahan bagi setiap negeri.

Peta di bawah ini menunjukkan negeri-negeri dan ibu negeri di Malaysia:

Monday, 12 December 2011

TAHUKAH ANDA?

Pakaian tradisional juga bolah di pakai sebagai pakaian harian. Selain itu, ianya juga boleh di pakai semasa majlis rasmi, semasa perayaan dan di majlis perkahwinan.

PSK TAHUN 4 - KENALI BUDAYA MALAYSIA

KENALI DAN APRESIASI WARISAN BUDAYA MALAYSIA BERSAMA UMI - PART 2

Pakaian Tradisional

Kaum Iban :Kelambi. sirat. marik empang dan kain kebat

kelambi

kain kabit

marik empang

Kaum Kadazandusun : Sinuangga dan tapi


Kaum Cina : Cheongsam dan Samfu


Sunday, 11 December 2011

PSK TAHUN 4 - TEMA 4 - KENALI BUDAYA MALAYSIA

KENALI DAN APRESIASI WARISAN BUDAYA MALAYSIA BERSAMA UMI

Tahukah anda, masyarakat Malaysia kaya dengan warisan budaya pelbagai kaum?
Salah satunya ialah Pakaian tradisional. Di bawah ini adalah pakaian tradisional kaum-kaum yang terdapat di Malaysia. Antaranya ialah :

Kaum Melayu : baju kurung, baju melayu dan baju kebaya
baju melayu dan baju kurung

kebaya

Kaum India : Dhoti, Kurta, Sari, jippa dan lenga

dhoti dan kurta

sari

Friday, 9 December 2011

PSK TAHUN 4 - TEMA 1 UNIT 2 - PENGURUSAN DIRI

MARI KITA BERKONGSI MAKLUMAT BERIADAH MENJAMIN KESIHATAN BERSAMA UMI

CARA MELAKUKAN RIADAH :

1- MULAKAN DENGAN AKTIVITI MEMANASKAN BADAN


2- LAKUKAN AKTIVITI SENAMAN YANG DIPILIH




3- AKHIRI AKTIVITI DENGAN AKTIVITI MENYEJUKKAN BADAN IAITU DENGAN MENARIK NAFAS.


INFO DARIPADA UMI ;

1- AKTIVITI RIADAH BOLEH DILAKUKAN SELAMA 20 HINGGA 30 MINIT SEKURANG-KURANGNYA 3 KALI SEMINGGU

2- LAKUKAN AKTIVITI RIADAH DENGAN CARA YANG BETUL UNTUK MENGELAKKAN KECEDERAAN SEMASA BERIADAH.

3- BERIADAH AKAN MENJAMINKAN KESIHATAN FIZIKAL DAN MENTAL KITA

PSK TAHUN 4 - TEMA 1 UNIT 2 - PENGURUSAN DIRI

Umi bercerita tentang JAGA KEBERSIHAN DIRI








menggosok gigi







mandi dan menggosok badan dengan sabun








menggetip kuku









berpakaian kemas










UJI MINDA BERSAMA UMI:

Pada pendapat kamu, mengapakah kita mesti menjaga kebersihan diri?

Tuesday, 6 December 2011

PSK THN 4 - AKTIVITI MURID - INSTANT POSTER

SALAH SATU TEKNIK PEMBELAJARAN AKTIF DALAM PENDIDIKAN SIVIK KEWARGANEGARAAN.

Instant Poster

Friday, 25 November 2011

PSK Tahun 4 - Identiti negara - Jata Negara

JATA

Soalan PSK Tahun 4 Part 3

Monday, 21 November 2011

PSK Tahun 4 - Identiti negara - Bunga Raya

bunga raya

Monday, 14 November 2011

Pembelajaran Koperatif - Round Robin

Dibawah ini adalah contoh teknik Round Robin dalam pembelajaran Koperatif untuk kawan-kawan lihat.

Pendidikan Sivik Kewarganegaraan tahun 4

Tema 1 - Pengurusan diri

makanan seimbang

Saturday, 5 November 2011

Story of coffee, carrots and eggs

Just share with u all Story of coffee. carrot and eggs...

Story of Coffee,Carrot&Eggs

Tuesday, 25 October 2011

Friday, 21 October 2011

emosi...

BestFreeDesign.Com border=
best dapat lompat-lompat

BestFreeDesign.Com border=
godek-godek ikut lagu


BestFreeDesign.Com border=
ish..assgmen lum siap lagi..macam mana nih

BestFreeDesign.Com border=
la..la..la..

BestFreeDesign.Com border=
taiciiii

BestFreeDesign.Com border=
huarghhhh...assgmen tak sempat buat lagi..

BestFreeDesign.Com border=
larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Tuesday, 18 October 2011

PEKELILING IKHTISAS

kepada kawan-kawan yang ingin melihat surat-surat pekeling ikhtisas berkaitan perkhidmatan, bolehlah klik dibahagian Pekeliling Ikhtisas sebelah kiri blog umi. Insyaallah umi akan cuba letak seberapa banyak SPI dan PEKELILING diruangan tersebut.

Saturday, 8 October 2011

Pembelajaran Koperatif

Untuk pengetahuan kawan-kawan, sebenarnya banyak aktiviti yang boleh dijalankan dalam Pembelajaran Koperatif. Antara aktiviti tersebut ialah Round Robin, Guess the fibs (meneka apa yang terpendam) dan lain-lain lagi.
Kawan-kawan boleh melayari http://www.teachersrock.net/koperatif_s2a.htm untuk mendapat maklumat serta info yang lebih jelas.Diharap umi dapat membantu kawan-kawan dalam memantapkan lagi p&p kawan-kawan disekolah.

Pembelajaran Koperatif dalam aktiviti P&P

disini Umi pamerkan slaid sebagai contoh bagaimana untuk mengaplikasikan Pembelajaran Koperatif (Teknik Think Pair Share) dalam aktiviti P&P bagi matapelajaran Pendidikan Moral KSSR Tahun 2/2012 untuk rujukan kawan-kawan.

koperatif dlm p&p

Jari Bonda

kata doc, jari bondao sudah tidak dapat diselamatkan lagi..untik mengelakkan jari lain dari dijangkiti, doc terpaksa membuang jari telunjuk bonda. jam 1.00 petang 8 Oktober 2011 tadi, segalanya telah selamat.. tak apalah andainya itu yang terbaik..
walaupun terkilan sebab sebenarnya masih boleh diselamatkan jika doc di KK Pokok Assam dan KK Tupai lebih peka dengan jangkitan kuman di jari bonda, bukan sekadar menyatakan dah ok n tak ada apa2..tapi itulah ketetapan tuhan..kena terima dengan redha kerana DIA lebih mengetahui
jari bonda selepas di potong

Friday, 7 October 2011

Kesibukan...

salam sejahtera,
lama rasanya umi tidak post sesuatu dalam blog ni. Macam dah bersawang dan lalang-lalang pun makin memanjang.
Sebenarnya umi agak sibuk..menjaga ibu yang sakit di hospital, malam dan pagi di hospital, tengahhari dan petang di tempat kerja dan balik terus ke hospital. Assigment dan forum pun belum sempat umi jenguk. Hampir seminggu tak balik rumah..mudah2an segalanya akan dipermudahkan bagi umi nanti.
Sebenarnya umi ada info sambungan untuk pembelajaran koperatif dimana umi akan bagi contoh pembelajaran koperatif dengan pembelajaran dan pengajaran di dalam bilik darjah. Umi harap akan dapat post disini secepat mungkin. Insyaallah.

Friday, 30 September 2011

Pembelajaran Koperatif dalam Pendidikan Moral KSSR Tahun 2

Hi kawan-kawan,
Tahukah tak apa itu Pembelajaran Koperatif?
Umi nak berkongsi tentang Pembelajaran Koperatif dengan kawan-kawan dan diharap dapat membantu kawan-kawan dalam pembelajaran dan pengajaran, walaupun tajuknya untuk Pend. Moral tetapi ianya juga boleh dilaksanakan dalam matapelajaran lain di sekolah.

Pembelajaran Koperatif Dalam Pendidikan Moral

Tuesday, 27 September 2011

Abstrak? Funny Myspace Comments
MyNiceProfile.com

hmm bila umi tengok ada tugasan tentang penulisan kertas kerja seminar, salah satu format penulisannya mesti ada ABSTRAK dalam 1 mukas surat.
Ada kawan-kawan umi tanya, abstrak tu apa?
Umi pun tak berapa nak paham juga sebenarnya..yang umi tau abstrak tu sesuatu yg boleh kita taksirkan dengan macam-macam makna dan definisi..
jadi...
umi pun jalan-jalan2 a.k.a blog walker dan terjumpa lah di blog ZONA DEGRADASI tentang abstrak ni.
sorry sebab umi copy pastu disini, untuk dikongsi dengan kawan-kawan umi dan semoga dapat dijadikan panduan untuk kita menyiapkan kertas kerja seminar kita tu nanti.

Abstrak, pasti pernah mendengar istilah itu, namun abstrak bukan hanya memiliki arti sebagai sebuah bentuk yang tidak jelas maupun jenis seni abstrak, namun abstrak yang akan dibahas di sini adalah abstrak yang berada di dalam penulisan ilmiah. Abstrak yang mempunyai makna adalah sebuah paragraph yang mencakup atau ringkasan awal dari sebuah laporan atau tulisan ilmiah. Berikut akan dijelaskan lebih lanjut tentang definisi Abstrak, jenis-jenis abstrak, dan bagaimana abstrak seharusnya ditulis.
Abstrak, menurut American National Standards Institute (1979), definisi abstrak adalah representasi dari isi dokumen yang singkat dan tepat. Sedangkan menurut definisi umum, abstrak merupakan bentuk ringkas dari isi suatu dokumen yang terdiri atas bagian-bagian penting dari suatu tulisan, dan mendeskripsikan isi dan cakupan dari tulisan. Abstrak berfungsi untuk menjelaskan secara singkat kepada pembaca tentang apa yang terdapat dalam suatu tulisan. Pada umumnya abstrak diletakkan pada bagian awal sebelum bab-bab penguraian.
Dua konsep utama dalam membuat abstrak:
  • Conciseness
  • Significance
Fungsi / Tujuan abstrak:
  • Current awareness: memudahkan para pembaca untuk mendapatkan informasi terbaru tentang suatu bidang yang diminati, tanpa harus membaca seluruh isi dokumen
  • Menghemat waktu pembaca
  • Melanjutkan membaca atau tidak ?
  • Menghindari terjadi duplikasi tulisan
  • Keyword : memudahkan dalam penyimpanan secara elektronis
Dalam menyusun atau menulis sebuah abstrak, perlu diperhatikan hal-hal berikut ini :
  • Tujuan (Purpose)
o   Apa alasan penulis ?
o   Apa ide utama (main idea) dari penulis ?

  • Cakupan (Scope)
o   Apa yang menjadi fokus penulis ?
o   Dimana yang menjadi konsentrasi dari penulis ?

  • Metode (Method)
o   Jenis-jenis temuan yang ditampilkan penulis ?
o   Bagaimana penulis meyakinkan pembaca tentang validitas dari ide utamanya ?

  • Hasil (result)
o   Apa konsekuensi dari permasalahan atau isu yang didiskusikan penulis ?

  • Rekomendasi (recommendations)
o   Apa solusi yg ditawarkan penulis ?
o   Apakah penulis merekomendasikan perubahan atau aksi tertentu ?

  • Kesimpulan (conclusions)
o   Apakah penulis menggambarkan hubungan “cause & effect” ?
o   Apa kesimpulan yang dibuat oleh penulis dari studi yang dilakukannya

Dalam penulisan sebuah abstrak tentu gaya setiap orang berbeda-beda antara penulis yang satu dengan penulis yang lain, namun secara umum abstrak, menurut sifatnya, terbagi atas abstrak yang bersifat deskriptif yang dalam Bahasa Inggris disebut Abstract dan abstrak yang bersifat informatif. Abstrak informatif terbagi menjadi ringkasan (precise) dan ikhtisar (summary). Dalam tulisan ilmiah yang disusun untuk memperoleh gelar lewat penelitian seperti skripsi, tesis dan disertasi, umumnya jenis abstrak yang digunakan adalah yang berwujud ringkasan, sedangkan ikhtisar lebih banyak digunakan pada tulisan ilmiah yang diterbitkan dalam bentuk buku

1.2. Abstrak Deskriptif
Sebagai abstrak deskriptif, Abstrak hanya menyajikan uraian yang sangat singkat tentang isi tulisan tanpa menyatakan apa yang dibahas dalam aspek-aspek yang tercakup pada tulisan itu sendiri. Dengan kata lain, untuk menjelaskan gagasan utama yang terdapat pada tulisan, Abstrak cukup disusun dalam kalimat tunggal sehingga Abstrak tidak memerlukan perincian yang bersifat detil ataupun contoh-contoh yang bersifat ilustratif. Pandangan penulis tentang karyanya pun tidak akan tampak dalam Abstrak. Pendek kata, pada Abstrak penulis hanya menyajikan hal-hal yang bertalian dengan topik atau menyajikan semata-mata tentang problematika yang terdapat dalam tulisannya.
Berikut di bawah ini merupakan satu contoh abstrak yang diambil dari artikel yang ditulis oleh Djoni Dwijono, “Mendayagunakan Komputer Pribadi secara Maksimal
dengan Ergonomics” dalam Buletin Informatika No. 13 tahun III/1997, hlm. 74 :

Konsep Ergonomics telah melahirkan inovasi-inovasi yang baru di bidang disain mesin dan selalu berkembang dari waktu ke waktu agar mampu menghasilkan mesin yang benar-benar memaksimalkan kemampuan dan daya kerja manusia. Akan tetapi dalam perkembangannya, ergonomics tidak hanya meliputi disain mesin melainkan juga meliputi cara kerja, prosedur-prosedur maupun lingkungan yang mendukung usaha kerja manusia berkat penelitian, pengembangan, dan inovasi yang kreatif.

1.3. Abstrak Informatif: Ringkasan (Precise)

Ringkasan merupakan penyajian singkat tentang isi tulisan dengan memperlihatkan urutan dari isi atau bab-bab yang terdapat dalam tulisan. Dalam bentuknya yang singkat itu, urutan tentang isi atau bab-bab tulisan disajikan secara proporsional. Pada prinsipnya di dalam ringkasan, gagasan dan pendekatan penulis telah tampak dan problematika berikut upaya pemecahan yang ada dalam tulisan disajikan berurutan sesuai bab-bab yang ada. Adakalanya ilustrasi juga disertakan dalam ringkasan.

Adapun ringkasan dapat dicontohkan dari karya terjemahan yang berjudul Komputer:
Tantangan Baru di Bidang Hukum yang diterbitkan oleh Airlangga Universiti Press pada
tahun 1991 :

Pembaca tidak harus memiliki pengetahuan yang mendalam baik dalam bidang Ilmu Hukum maupun Ilmu Informatika karena buku ini hanya menyajikan suatu sudut pandang sederhana tentang perubahan yang terjadi dalam ketentuan-ketentuan di bidang hukum dengan meluasnya penggunaan komputer. Bab pertama berisi uraian singkat mengenai cara kerja komputer dan empat bab berikutnya menguraikan akibat-akibat yuridis dari pengunaan komputer ditinjau dari Hukum Perdata, Hukum Pidana, dan Hukum Tata Negara. Dari bab lima hingga bab delapan berisi uraian yang meliputi cara kerja komputer, bank data, otomatisasi oleh penguasa hingga peran komputer di bidang pendidikan yang kesemuanya dapat menjadi titik perhatian para ahli hukum maupun perancang undang-undang. Akhirnya buku ini lebih merupakan sumbang pemikiran agar ilmu hukum dan praktek hukum mampu menjawab tantangan jaman karena masyarakat yang senantiasa berubah.

1.4. Abstrak Informatif: Ikhtisar (Summary)

Abstrak yang berbentuk ikhtisar sebenarnya sering digunakan para penulis dalam membuat kutipan secara tidak langsung ataupun di dalam menyimpulkan suatu uraian. Sebagai salah satu bentuk abstrak, ikhtisar juga merupakan penyajian singkat tentang isi tulisan namun tidak mempertahankan urutan bab-bab yang ada seperti halnya pada ringkasan. Dengan demikian, problematika dan upaya pemecahan yang tersaji dalam tulisan dijelaskan secara ringkas dan bebas tanpa memberikan penjelasan mengenai isi dari seluruh tulisan secara proporsional. Ilustrasi pun kadang juga diperlukan dalam sebuah ikhtisar.

Dari uraian mengenai Abstrak, Ringkasan, dan Ikhtisar, maka dapat diketahui bahwa uraian yang disajikan baik dalam bentuk ringkasan maupun ikhtisar sifatnya tidak sesingkat abstrak. Selain gagasan utama yang dikandung dalam tulisan, pada ringkasan maupun ikhtisar disertakan ilustrasi untuk menjelaskan aspek-aspek yang dibahas dalam tulisan. Pada ringkasan sekalipun penyajiannya menurut bab-bab yang ada, namun ada kalanya mengabaikan bab yang kurang penting seperti halnya pada penyusunan ikhtisar.

1.5. Panjang Abstrak

Tidak terdapat patokan yang absolut mengenai besar kecilnya ringkasan maupun ikhitisar namun bagi penulis pemula dapat mempergunakan patokan seperti misalnya apabila jumlah halaman tulisan adalah 250 halaman, maka proporsi untuk ringkasan atau ihtisar dapat diperkirakan dengan menggunakan rumus di bawah ini :

Jumlah halaman X baris setiap halaman X kata dalam dalam satu baris.

(           250         X               25                X                  9 )                           = 56.250 kata

maka jumlah halaman ringkasan atau ikhtisar yang dibutuhkan adalah :

56.250 : (25X9) = 250 kata = ± 1,1 halaman berukuran kuarto dalam 1 spasi atau ±2,5 halaman dalam 2 spasi pada kertas berukuran kuarto

Patokan untuk menentukan jumlah baris dalam satu halaman maupun jumlah kata dalam satu baris seperti digunakan pada contoh di atas adalah berasal dari standar masyarakat ilmiah bahwa huruf yang dipakai untuk karya ilmiah adalah berukuran PICA pada mesin ketik atau sama dengan jenis huruf Times New Roman 12 pada program pengolah kata MS Word dan sejenisnya.
Rumus untuk menentukan ukuran ringkasan atau ikhtisar seperti di atas hanyalah gambaran umum yang tidak perlu ditetapkan secara ketat karena yang penting adalah ukuran dan keseimbangan proporsional dengan besar tebal tipisnya sebuah tulisan.


Saya ucapkan banyak terima kasih ke sumber referensi yang saya gunakan berikut ini (mohon maaf jika tidak meminta persetujuan terlebih dahulu :D ) :

Monday, 26 September 2011

Wakil Kumpulan ELB23 - KRT3013 - Teknologi Maklumat Sekolah Rendah

kepada kawan-kawan Group ELB23 subjek KRT3013 - Teknologi Maklumat Sekolah Rendah bolehlah
PRIVATE MESSAGE pada umi di forum myguru2:
Nama
Tempat bertugas
No telefon

untuk umi kumpul dan serahkan pada Encik Modi b. Lakulu sebelum 1 Oktober 2011

terima kasih atas kerjasama kawan2.

Makluman tugasan KRT3013 - Teknologi Maklumat Sekolah Rendah untuk GROUP ELB23

Tugasan (Panjang Tugasan tidak Melebihi 1 muka surat, Line Spacing =1.5,
PDF,
Tarikh akhir =30 Sept 11,
Sila hantar menggunakan email mengikut kumpulan)

Format Tugasan

Nama:

NoMatrik dan NO. Telefon:

Kumpulan:

Tajuk:

Kaitkan pengalaman anda sebagai guru dengan perkembangan teknologi komputer itu sendiri. Bagaimana perubahan teknologi turut memberi impak kepada kepenggunaan alat bantu pengajaran di dalam kelas?
Sebaik-baiknya jawapan anda ringkas dan padat. Gunakan pendapat anda sendiri 

Sistem Pengurusan Sekolah Kualiti Cartoons Myspace Comments
MyNiceProfile.com

Pernah dengar ke Sistem Pengurusan Sekolah Kualiti atau singkatannya SPSK? Untuk pengetahuan kawan-kawan umi, di Negeri Selangor terdapat 20 buah sekolah menengah dan 20 buah sekolah rendah yang telah diturunkan SPSK oleh pihak Jabatan Pelajaran Selangor. Salah sebuah yg terpilih ialah sekolah uni. Ianya mengandungi beberapa proses kerja contohnya seperti PK01 -pengurusan panatia. PK02- pengurusan mesyuarat, ada pengurusan peperiksaan, pengurusan pencerapan, pengurusan pembelajaran dan pengajaran sehinggalah ke PK14.
Sebenarnya setiap yg kita buat mestilah mengikut proses kerja, setiap kerja mesti dapat dibuktikan agar dapat memenuhi standard piawaian yang ditetapkan untuk mencapai kualiti.
So, sehari dua ni memang umi bz dengan persiapan dan proses akhir untuk audit oleh Pejabat Pelajaran Daerah. Segalanya kena sempurna yang penting dokumen2 serta buku rph dan buku latihan murid disemak agar tidak kena OFI atau NCR.
apakah OFI? OFI ialah teguran untuk penambahbaikan
NCR? ialah teguran kerana tidak mematuhi proses kerja.
hmmm...kalau nak cerita tentan kualiti ni..memang banyak..mungkin lain ali selepas dah reda sikit, umi akan cerita denga lebih terperinci lagi tentang SPSK ini dengan kawan-kawan...

Kerja Kursus Sem 2

kawan-kawan boleh download soalan-soalan kerja kursus untuk semester dua di bahagian bahan untuk di download.

Saturday, 24 September 2011

Modul Semester 2 untuk di download

hi kawan-kawan,
umi dah pun meletakkan link untuk kawan-kawan download Modul Semester 2 jika kawan-kawan masih belum mempunyainya. Sila klik bahagian kanan 'side bar' dan cari title Bahan Untuk Didownload.
TQ

Thursday, 22 September 2011

blank Cartoons Myspace Comments

dari semalam umi online..belek2 blog ni dan edit apa yang patut..kononnya nak mencantikkan lagi..tapi line internet ni teramat lah lembss a.k.a berukben mcm mogok aja.
hmmm..keje tengah banyak. Assigment pun dah ada dan salah satunya yang ni lah,,buat blog
kawan-kwan dah mula memblog ke. Mood agak kurang sebab selain dari banyak kerja untuk hadapi audit SPSK oleh PPD, badan pun tak lah sihat..bila dah demam tu paham-paham je la kan..kepala berdenyut2 so kita pun jadi kureng aktif..forum dalam myguru pun tak jengok lagi. harap esok cuti baru nak menjengah apa yang patut dan pagi esok nak jumpa kawan2 nak memblog sesama..nak tunjuk apa yg patut, umi tak la pandai tapi kalo nak memanjang ilmu yg tak seberapa nih, umi ok jer agar dapat memanafaatkan ilmu yang ada.
sekarang pk nak tido dan rehatkan badan ajer..bila dah betul2 sihat barulah bertenaga dan dapat berfikir dengan sempurna untuk memulakan tugasan dan kerja.

Kerja Kursus Umi

·         Tugasan 1C: Pembangunan Blog (30%) –
        Blogger (link blog diletakkan di MyGuru Tarikh akhir: 12 Disember 2011 (Isnin)

Secara individu, pelajar dikehendaki membina blog P&P bagi satu topik pengajaran yang dipilih berdasarkan sukatan mata pelaj...aran dari Kementerian Pelajaran Malaysia. Pelajar diwajibkan menggunakan platform Blogger (Blogger). Pelajar dibenarkan memilih sendiri mata pelajaran yang dikuasai mereka. Bagi penilaian pembangunan blog berjumlah 20%, pelajar dikehendaki memasukkan pautan blog ke dalam forum yang akan disediakan khusus untuk tugasan ini. Pastikan nama, nombor matrik dan topik masing-masing diletakkan di muka hadapan blog. Markah bonus akan diberikan sekiranya pelajar berjaya mengintegrasikan aplikasi lain ke dalam blog mereka seperti YouTube, FaceBook, Scribd, Prenzi dan sebagainya. Markah bagi tugasan ini diberikan berdasarkan kandungan (10%) serta senireka persembahan blog

Salam Kecindan

Assalamualaikum..salam sejahtera dan salam 1M

sudi-sudikanlah menjenguk blog saya yang tak seberapa ni. Diharap blog MADAH WACAN UMI ini dapat memberi input serta berkongsi ilmu dan cerita dengan kawan-kawan seperjuangan.

UNIT 1 - KURIKULUM KOTEMPORARI QJU3013

http://www.scribd.com/doc/108440757/deifinisi-kurikulum

INFO DARI UMI

SETIAP PAKAIAN TRADISIONAL MEMPUNYAI IDENTITINYA YANG UNIK.
KEUNIKANNYA TERLETAK PADA ;
i - LEHER, TANGAN, SELUAR ATAU KAIN SARUNG
ii - JENIS KAIN
iii- CORAK DAN HIASAN

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...